Tria el vi més apropiat per a cada ocasió

pulpo a la gallega
El pop a la gallega
26 octubre, 2017
como comer marisco con cubiertos
Com menjar millor el marisc
11 desembre, 2017
Show all
maridajes de vinos. Aprende a combinar el vino adecuado a cada plato

En el món de la gastronomia es considera fonamental combinar un bon àpat amb un bon vi.

El maridatge de vins és un dels punts més importants d’un bon amant de la cuina. Però és possiblement el que més controvèrsies comporta en el camp de l’enologia perquè hi ha un món més enllà de “combinar vi blanc amb peix” i “vi negre amb carn”. La realitat és una altra totalment diferent i és que hi ha una increïble varietat de raïm i vins que fan que cada vegada sigui més complicat saber amb quin combinaran millor els nostres plats.

Farem una breu introducció amb unes pautes per poder arribar a escollir el vi més apropiat per a cada ocasió. És important saber que el fet d’escollir un vi o un altre dependrà dels aliments que anem a dinar, de com han estat preparats i, lògicament, del gust dels comensals.

Com a norma general tindrem en compte tots els elements que conformen el menú i, de la mateixa manera, comprendrem el paper que cada tipus de vi pot exercir. Perquè hi hagi un equilibri i una lògica, mai servirem un vi amb més cos abans d’un altre més suau, ja que això només farà que el vi suau ens resulti insípid. És per això que els menús s’ordenen per atendre la intensitat dels plats i per tant dels vins. Normalment s’ordenen per entrants i primers plats acompanyats de vins blancs o rosats, seguidament dels segons costat de vins joves i negres més madurs, per acabar amb vins dolços per les postres.

És important entendre el pes del vi i els aliments i que a més estiguin en complet equilibri. El pes dels plats està determinat pels greixos, la intensitat de sabors i si és de fàcil digestió o no.

D’altra banda, també podem combinar plats i vins que es complementin. Podem associar per color, temperatura, textura o sabors, entre d’altres. Com per exemple: vi blanc amb peix blanc, postres amb vi dolç etc. Però hi ha excepcions, ja que si ajuntem el vi negre amb un dinar picant, la combinació pot ser terrible. En aquest cas, cal buscar un vi que ens refresqui com un vi blanc sec. Passa el mateix amb una taula de formatges, ja que hauríem de combinar-la amb un vi dolç a causa del formatge fort com ara el cabrales, per així suavitzar.

També és important la complexitat o senzillesa del plat. En el cas que sigui més simple, podem arriscar i triar un vi amb més cos, criança o reserva.

Finalment, confia en el teu instint i el teu paladar, segur que encertaràs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *