Comprar gambes crues o cuites?

Pebre vermell: els beneficis de “l’or vermell”
15 gener, 2020
Tendència gastronòmica pel 2020: torna la cuina tradicional
17 març, 2020
Show all

gamba roja

És difícil trobar algú a qui no li agradin les gambes. Podríem dir que és el nostre crustaci preferit i és un ingredient imprescindible en dies que volem donar-nos un homenatge gastronòmic. Per això avui volem parlar-vos de les gambes, dels diferents tipus que hi ha i les seves característiques, de si és millor comprar-les crues o cuites i alguns trucs a tenir en compte perquè no us prenguin el pèl a la peixateria.

Hi ha moltes varietats de gambes, però aquí en consumim bàsicament dues: la blanca, habitual en aigües atlàntiques, i la gamba vermella del Mediterrani. La blanca té un gust delicat i és ideal per a menjar cuita. La vermella en canvi és més gran, té un sabor més intens, té una carn ferma i és més saborosa. És millor comprar-la crua i a la planxa amb un toc de sal gorda la gaudiràs en tot el seu esplendor.

Si opteu per comprar la gamba vermella fresca, us heu de fixar en la pela. Aquesta ha de ser brillant i ferma i el seu color viu sense zones ennegrides. És important esmentar que les gambes no han de fer olor de res, excepte a mar. Si fan olor alguna cosa estranya no les compris. I, sobretot, un cop arribis a casa … directes a la nevera! Es poden conservar tapades amb un drap humit perquè no s’assequin.

Quan vagis a cuinar la gamba vermella, el foc ha d’estar fort i com hem comentat abans, sobre la planxa podem posar una base de sal gruixuda. Encara que això no treu que els tornem a tirar sal per sobre un cop fetes. Per norma general es cuinen 3 minuts per cada costat, però pots ajustar el temps en funció de la mida de la gamba. Si són molt grans pots deixar- les més al foc i si són més petites pots retirar-les abans.

I es parlem de la gamba blanca, comprar-les cuites és una opció, però si t’agrada més comprar-les fresques i coure-les a casa, aquí van les claus per encertar a l’hora de cuinar-les:

  • És millor coure-les en aigua salada
  • Has escalfar l’aigua fins que comenci a bullir
  • Com més gran la gamba, més temps de cocció necessitarà. Més o menys, la gamba blanca necessita 1 minut i mig de cocció i la vermella dos i mig.
  • És important tallar la cocció de manera immediata. Per això és ideal preparar un recipient amb aigua salada i gel, on s’han d’introduir les gambes un cop les treguis de foc.

Com diem sempre, no hi ha una norma escrita pel que fa a gastronomia i el que mana és el paladar de consumidor. Així que les facis com les facis o les compris més grans o més petites, l’única cosa important que has de tenir en compte és que les gambes siguin de qualitat i que no et donin gat per llebre a la peixateria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *