La dieta mediterrània: un estil de vida saludable

paella de carxofes
Beneficis de la carxofa
29 agost, 2018
superalimentos
Què són els superaliments?
10 octubre, 2018
Show all

La dieta mediterrània és aquella pauta alimentària que segueixen els països banyats pel mar Mediterrani. Es caracteritza principalment pel consum de verdures, llegums, fruites, fruits secs, olives, pa, peix, carns blanques, ous, cereals, arròs, formatge, iogurts i (molt) oli d’oliva. Tot acompanyat per una copeta de vi i molta aigua.

 

Però la dieta mediterrània va més enllà de consumir un tipus determinat de productes: és un estil de vida saludable que promou la ingesta d’aliments de temporada i de proximitat sumat a la idea de compartir la taula, menjar de manera reposada i promou la pràctica d’exercici físic. La dieta mediterrània és un estil de vida equilibrada que reuneix receptes, formes de cuinar, celebracions i costums tot això compatible amb poder degustar plats exquisits a part de saludables.

 

A més, la dieta mediterrània és un patró d’alimentació que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. Segons l’estudi científic PREDIMED el consum elevat d’oli d’oliva verge extra pot reduir fins a un 66% el risc de patir càncer de mama. El mateix estudi conclou que la dieta mediterrània suplementada amb 30gr de fruits secs al dia, dels quals 15 gr siguin nous, redueix un 30% el risc de malalties cardiovasculars i un 49% el risc de patir un ictus. En aquest sentit, des del punt de vista de la salut, tant la OMS com la FAO, la consideren un model alimentari sostenible i de qualitat.

 

El 2010, aquesta dieta va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per les seves qüestions nutricionals, socials i culturals. En el manifest, van destacar: “La dieta mediterrània no només té en compte l’alimentació. És un element cultural que propicia la interacció social, ja que l’acte de menjar junts és la base dels costums socials i de les festes compartides per una determinada comunitat. La dieta es basa en el respecte pel territori i la biodiversitat, i assegura la conservació i el desenvolupament de les activitats i oficis tradicionals vinculats a les comunitats pesqueres i agrícoles de la Mediterrània”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *