Pebre vermell: els beneficis de “l’or vermell”

Consells per estalviar temps a la cuina
13 desembre, 2019
Comprar gambes crues o cuites?
12 febrer, 2020
Show all

Es fa difícil imaginar la nostra cuina tradicional sense el pebre vermell. També conegut com “or vermell“, és una espècia que va arribar a la nostra cuina a finals del segle XV a la maleta de Cristòfor Colom quan va tornar de descobrir el “nou món”. Procedent de la zona de Centre Amèrica és, cinc segles després, un dels condiments més populars en els nostres plats i en la nostra dieta mediterrània.

El pebre vermell és la pols que resulta del pebrot vermell una vegada s’ha dessecat i molt. Existeixen 3 tipus de pebre vermell: dolç, agredolç i picant. Normalment el més usat en gastronomia és el dolç. El picant se sol utilitzar sobretot en productes com la xistorra picant o la sobrassada. A Espanya, els dos més coneguts són els de Múrcia i els de La Vera (a Càceres). La diferència principal entre tots dos està en el procés d’assecatge dels pebrots: a Múrcia es fa al sol mentre que a Càceres es realitza “al fum” o per “deshidratació al fum”.

El pebre vermell aporta color, aroma i sabor, però també ajuda a la conservació de molts embotits com el xoriço, el llom curat, la sobrassada o la xistorra. És un element indispensable en plats com el pop a la gallega o el sofregit de la paella, i queda perfecte amb unes patates a l’forn, amb la coliflor, amb uns bons ous ferrats i amb el bacallà o el pollastre a l’forn. I, a més, té infinitat de propietats beneficioses per a la salut!

Segons la Federació Espanyola de Nutrició, FEN, el pebre vermell conté proteïnes, àcids grassos poliinsaturats, calci, ferro, fibra, magnesi, zinc, potassi, fòsfor, b-carotens i vitamina A. Per això, té un gran poder antioxidant, ajuda a mantenir els nivells de colesterol i triglicèrids o ajuda a tenir una bona circulació. I hi ha experts que ho demostren: Un estudi publicat a la revista científica Journal of Food, afirma que consumir 3 dies a la setmana pebre vermell duplica les defenses antioxidants.

Del mateix estudi es desprèn aquesta afirmació: “Incloure a la dieta entre dos i tres culleradetes setmanals de pebrot vermell ens protegirà d’agents oxidants com la contaminació atmosfèrica, les radiacions solars o l’agressió produïda per la química que contenen alguns aliments”.

En resum, és un condiment perfecte per a infinitat de receptes i a més conté substàncies analgèsiques, desinfectants, depuratives, laxants o expectorants. I és que per alguna cosa li diuen “or vermell“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *