“El bon beure i el bon menjar, tot és començar”. Així resa aquest vell refrany que, amb molta saviesa, descriu com des d’antany l’art de combinar bon vi i bons plats forma part de la nostra envejada cultura gastronòmica.
Des de fa un temps el vi, i tot el que l’envolta, està en auge i amb ell, l’art de combinar-ho amb determinats aliments. Un fenomen, relativament nou, que mou no només a la indústria restauradora sinó a tot el món editorial, mitjans de comunicació i xarxes socials.
En definitiva, el maridatge consisteix en trobar la combinació adequada entre vins i aliments, com la textura o el gust, que es realcen amb la unió i fan de l’acte de menjar una experiència més agradable al nostre paladar.
Per a tot aficionat a la gastronomia, aprofundir en el saborós món del maridatge de vins i plats és tota una ciència de virtuosisme i satisfacció on prima la creació de sensacions noves, tant en la degustació del vi com del menjar amb la qual l’acompanyem.
El paràmetre més important a tenir en compte en el món del maridatge és que cal evitar que el vi opaqui al plat i viceversa. El que es busca és que es potenciïn l’un a l’altre i que la seva combinació en boca doni com a resultat una sensació plaent.
El món del maridatge és molt complex i subjectiu, ja que hi ha menjars que a uns agraden i als altres no. Tot i així, es poden establir alguns paràmetres generals a l’hora de maridar plats i vins:
De la mateixa manera que hi ha plats que combinen a la perfecció amb alguns vins, hi ha alguns aliments que no casen pràcticament amb cap:
Al cap i a la fi, tot són suggeriments. La nostra és que vinguis a La Cuina de Laietana i maridis al teu gust la nostra àmplia carta de vins i caves amb els plats de la casa que triis. Et ve de gust? 😉