El pop és una criatura realment fascinant, amb un munt de característiques que el fan únic a tot l’extens i ampli regne animal. És un animal aquàtic invertebrat que forma part del grup dels mol·luscs. Disposa d’un cos blanc, sense closca que el protegeixi, i té vuit tentacles, per això als pops també se’ls coneix com octòpods.
Però sabies que el pop té 3 cors i la seva sang és blava? Sí, el pop és el príncep de les marees. És un animal que en lloc d’hemoglobina utilitza hemocianina per transportar l’oxigen. Una proteïna que conté coure i que és la responsable del color blavós d’aquest preuat cefalòpode. A més, compta amb tres cors: dos per bombejar la sang a les seves extremitats i un altre per la sang que recorre els seus òrgans.
Així mateix, es diu que el pop és el camaleó marí ja que té la capacitat de camuflar-se amb l’entorn canviant així de forma i de color i fins i tot de adaptar-se a la textura de l’entorn. D’aquesta manera, aconsegueix ser invisible per les seves preses i passar desapercebut davant de qualsevol situació de perill. Per això també sol utilitzar la seva tinta, que no només li serveix per escapar sinó per fer mal als seus enemics. I per si fos poc, aquest animal és un preuat menjar per a moltes cultures que, d’una manera o altra, el cuinen per a gaudir de la seva textura carnosa i el seu excel·lent sabor.
A la gallega, a la brasa, guisat o en amanides, el pop és possiblement el més popular dels cefalòpodes amb una carn de molt bona qualitat. Aporta una gran quantitat de proteïnes i un baix contingut en greixos. A nosaltres ens encanta el pop a la gallega! En combinar el pop com a aliment ric en proteïnes amb els carbohidrats de la patata gallega i el greix saludable de l’oli d’oliva verge extra, ajuda a perdre greix i guanyar nutrients gaudint d’un plat molt ric i tradicional. En mercats i peixateries podem adquirir pop tot l’any, però el seu millor moment és entre setembre i abril, durant els mesos de reproducció, en què el cefalòpode s’apropa a la costa. Així que no esperis més i vine a degustar el nostre pop, a la gallega o en amanida, a La Cuina de Laietana.