És saludable un bon sofregit?

Claus per preparar l’arròs perfecte
8 juliol, 2019
Suggeriment del xef: Vedella de Nebraska
4 setembre, 2019
Show all

En resposta a la pregunta del títol hem de dir que sí, que el sofregit és una salsa molt saludable i molt nostra. I encara sort que és sana, perquè és la base de gran part de plats de la nostra dieta diària! I en el post d’avui us explicarem, amb ajuda de la ciència, per què és tan bona per a la nostra salut aquesta joia alimentària.

Primer de tot cal destacar que tots i cadascun dels ingredients que formen el nostre tan estimat sofregit són molt saludables per separat. Tant els tomàquets, com l’all, la ceba o l’oli d’oliva són aliments sans i molt necessaris en el nostre menú. Però és que, si per separat són bons, quan els sofregim adquireixen noves propietats que no estaven presents abans de passar-los per la paella.

I això no ho diem nosaltres. Segons un grup d’investigadors del CIBEROBN i de la Universitat de Barcelona, ​​l’oli d’oliva i les cebes, quan es cuinen junts, alliberen certes molècules que són similars als carotenoides, un beneficiós antioxidant que actua com a protector davant malalties com el càncer, malalties cardiovasculars, anèmia o diabetis tipus 2.

El propòsit d’aquesta investigació era estudiar la sinergia entre els diferents ingredients del tradicional sofregit i volien abordar el tema de l’efecte de la cuina en la nostra salut. Dit en altres paraules, el seu objectiu no va ser altre que avaluar com el processat casolà del sofregit de tomàquet i les sinergies entre els ingredients com l’oli d’oliva o la ceba interactuen i fan augmentar la presència de propietats beneficioses.

De l’estudi es desprèn que és la manera que tenim de cuinar el sofregit el que el fa tan beneficiós per al nostre organisme: ceba, tomàquet, oli d’oliva verge extra, all, foc lent i una mica de paciència. Segons ha comentat l’autora principal de l’estudi, Rosa Maria Lamuela-Raventós: “Els resultats ens permeten aprofundir en el paper de la gastronomia en la salut, dins d’un patró de la dieta mediterrània”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *